Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!




 Το Παρίσι ξεσηκώθηκε. Εμείς έχουμε δύναμη;

Ας τη δείξουμε ΤΩΡΑ!

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΔΕN ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ο ποιητής έγραφε: «είμαι τόσο φοβισμένος που, όταν μού έπαιρναν κάτι, τους ευγνωμονούσα που μού άφηναν τουλάχιστον την ανάμνησή του».

Κι ίσως να μιλούσε για κάποιον από ’μάς, για ’σένα ή ακόμα και για ’μένα, που τώρα σου γράφω αυτές τις γραμμές. Όμως, συνάδελφέ μου, ο ποιητής έγραφε ακόμα: «γαζώνουν χαμηλά τα πολυβόλα· ή σκύβεις ή απογειώνεσαι». Και τώρα ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε καθαρά στο πιο φριχτό δίλημμα της Κεραμέως: θα φοβηθούμε ή θα αντισταθούμε; Θα σιωπήσουμε και θα υποταχτούμε ή θα αγωνιστούμε;

Ξέρουμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι βέβαιο ότι θα νικήσει, αλλά αν δεν αγωνιστούμε είναι βέβαιο πως θα χάσουμε.

Κι όταν μιλάμε για αγώνα, δεν εννοούμε μια κινητοποίηση λίγων εκατοντάδων. Μιλάμε για ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα παρατάξει ένα μαζικό και ανυπόταχτο εκπαιδευτικό κίνημα και θα συγκρουστεί μετωπικά με την Ιερή Συμμαχία της Κεραμέως, της κυβέρνησης των «αρίστων» και των ολιγαρχών του πλούτου και της μαφίας.

Όπως ομολογεί η Φρικαντέλα της εκπαίδευσης, 41 χρόνια τώρα τους νικάμε. 41 χρόνια νόμοι και σχέδια επί σχεδίων για την αξιολόγηση έμειναν στα χαρτιά, κάτω από τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Ο άνεμος που φυσά είναι εναντίον μας, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που φυσάει κόντρα.

 

 

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η Κεραμέως, κυριολεκτικά σαν τον λωποδύτη –και αφού για δεύτερη χρονιά η πολιτική της αξιολόγησης συναντά πολύ ισχυρές αντιστάσεις– εισάγει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών», 5 τροπολογίες για την εκπαίδευση! Οι τροπολογίες αφορούν  την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, την ατομική αξιολόγηση, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και θέματα της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι:

·    «Η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα και τμηματικά: Όπου ολοκληρώνονται οι κρίσεις συμβούλων από τα γαλάζια συμβούλια, η διαδικασία θα ξεκινάει αυτόματα.»

·    «Η "ελληνική PISA" θα εφαρμοστεί κανονικά φέτος.»

 

Δεν υπάρχουν σωτήρες. Μόνη ελπίδα οι αγώνες μας!

Και τώρα ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε. Να σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η Κεραμέως. Να εξηγήσουμε στους γονείς και την κοινωνία, ξανά και με υπομονή, γιατί η αξιολόγηση είναι το εργαλείο μετατροπής του δημόσιου σχολείου σε επιχείρηση και των μαθητών σε πελάτες, είναι το μέσο για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα ακραία ταξικό, να ορθώσει τείχη απροσπέλαστα στα παιδιά του λαού και γι’ αυτό θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, μοιραίους και άβουλους.

Δεν θα τους περάσει όμως. Απέναντι στην τμηματική είσοδο των νέων επιθεωρητών στις τάξεις μας, να αντεπιτεθούμε σε όλο το μέτωπο. Με κήρυξη νέας απεργίας-αποχής από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες και στάσεων εργασίας για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη μας. Διεκδικώντας την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και τους μαζικούς διορισμούς/διορισμό όλων των αναπληρωτών.

Καλούμε, άμεσα όλους τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις. Να γίνουν Ολομέλειες Προέδρων και να πάρουν απόφαση για μια απεργία που θα τη μετατρέψουμε σε πανεκπαιδευτικό σεισμό. Καλούμε τους/τις αναπληρωτές και νεοδιόριστους να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το κίνημα.

Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους με μαζικές διαδικασίες. Καλούμε σε οργάνωση μαζικών πανεκπαιδευτικών-παλλαϊκών συλλαλητηρίων, σε πολύμορφο αγώνα διαρκείας, με γράμμα προς τους γονείς, πανό στα σχολεία, εκδηλώσεις, τοπικούς συντονισμούς για την οργάνωση ακύρωσης του διαγωνισμού της «ελληνικής PISA» σε κάθε περιοχή.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας, το κρίσιμο μέγεθος που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις είναι η κοινωνική κινητοποίηση. Είναι η συναίσθηση των ανθρώπων για την τεράστια συλλογική δύναμη που διαθέτουν. Για τούτο ξανατίθεται το ερώτημα: «έχουμε δύναμη;» ως απεύθυνση κοινωνικής και εκπαιδευτικής δράσης προς τον καθένα/καθεμιά μας.

Ας δείξουμε επιτέλους τη δύναμη που διαθέτουμε. Τη συλλογική, αποφασιστική μας δράση.

Ο ασύδοτος, ληστρικός και απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός επιτίθεται, την ίδια στιγμή που υπάρχει απουσία κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ας σταματήσουμε τη σιωπή, τη συνήθεια, την απραξία και την ηττοπάθεια.

Αλλιώς, θα αλωνίζουν οι αξιολογητές, θα χειραγωγούν οι καναλάρχες, θα χαμογελάνε οι νεοφιλελέδες επιτελείς, θα κονομάνε οι έμποροι της παιδείας, θα χλευάζουν τις κοινωνικές ανάγκες, θα καταστρέφουν τις ζωές μας.

 

Ας πάρουμε όλοι/όλες θέση σε ένα μεγάλο κοινωνικό/εκπαιδευτικό ξέσπασμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου