Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Με το σουγιά στο κόκκαλο, με το λουρί στο σβέρκο; Ως εδώ κυρία Κεραμέως!

 

Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος

Ντίνος Χριστιανόπουλος



Πρόκειται για την πέμπτη στη σειρά αγωγή του ΥΠΑΙΘ μέσα σε λίγους μήνες που αμφισβητεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε ούτε μια λέξη για την κυρία Κεραμέως, τον ταξικό κυνισμό της και την αποστολή κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου που εκτελεί. Ούτε για το αβυσσαλέο μίσος που τρέφει για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Αυτά αποτελούν πλέον κοινό τόπο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ας προσέξουμε όμως τι διακυβεύεται.


Η Κεραμέως αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία – η κυβέρνηση το δικαίωμα στον αγώνα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «η ΔΟΕ αρνείται συστηματικά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντας να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή, ενώ αποπειράται διαρκώς να ματαιώσει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης· επέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας εξώδικο, στρεφόμενη κατά της εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου». 

Σε απλά ελληνικά, η παραπάνω διατύπωση αμφισβητεί ευθέως κάθε δυνατότητα των εργαζομένων να κάνουν απεργία, αφού κάθε διεκδίκησή τους θεωρείται ότι επιχειρεί «να επιβάλει τη βούλησή της στη Βουλή» και ότι «στρέφεται κατά της εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου». Επιχειρεί, με τη συνδρομή της «αμερόληπτης» δικαιοσύνης, να αφαιρέσει το κατακτημένο λαϊκό δικαίωμα στον συλλογικό αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική!


Η Κεραμέως δηλώνει πως η ΔΟΕ «υπονομεύει τα συμφέροντά μας»

Και συνεχίζει: «Με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οπισθοδρομική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί». 

Δηλαδή, η κυρία Κεραμέως μάς λέει ότι θέλει το καλό μας, ενάντια στην «κακή» και «οπισθοδρομική» ΔΟΕ. Μας λέει ότι η ΔΟΕ υπονομεύει τα συμφέροντά μας και γι’ αυτό το ΥΠΑΙΘ προσφεύγει στα δικαστήρια για να τα υπερασπίσει! Μα εάν υπονομεύονταν τα συμφέροντά μας τότε πολύ απλά δεν θα ακολουθούσαμε τις αποφάσεις της ΔΟΕ. Όμως, μόνο στον Σύλλογό μας, πάνω από το 85% των συναδέλφων συμμετέχουν ενυπόγραφα στην απεργία-αποχή ενώ πανελλαδικά, ελάχιστα είναι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας που έχουν ορίσει μέντορες. 

Τι συμβαίνει λοιπόν; Απλούστατα, ως ακραία νεοφιλελεύθερη, η Κεραμέως –όπως και η κυβέρνηση– θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη τα συνδικάτα, ή έστω να τα μετατρέψει σε πειθήνια κατοικίδια των αφεντικών.


Ο Κρέοντας και η Αντιγόνη

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, όπως και να τα φέρετε κυρία Κεραμέως και κύριε Κόπτση, ούτε μέντορες γινόμαστε, ούτε συντονιστές κι ούτε συνεργαζόμαστε με αξιολογητές. Εσείς να κάνετε αυτό που νομίζετε κι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Θα υπερασπίσουμε το δημόσιο δωρεάν σχολείο: Στηριγμένοι πρώτα απ’ όλα στην αγάπη των μαθητών μας και στην εκτίμηση των γονιών και στην ιερή αποστολή της αγωγής και της διάπλασης ελεύθερων και κριτικά σκεπτόμενων πνευμάτων. Στην πιο ισχυρή κοινωνική και πολιτική δύναμη, σε μια σχέση που δυναμώνει και σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην Κεραμέως και την πολιτική της. Και όχι στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σε αυτές να στηριχθείτε εσείς για να συνεχίσετε το έργο της καταστροφής της δημόσιας εκπαίδευσης και της ισοπέδωσης των μορφωτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των παιδιών μας. 


Εμάς θα μας βρείτε απέναντι

Προφανώς, η στάση εργασίας που κήρυξε η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΑΣΕ-ΔΙΚΤΥΟ) δεν ανταποκρίνεται στην κλιμάκωση της επίθεσης που δεχόμαστε. Η 24ωρη που πρότειναν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ήταν η απάντηση που απαιτούνταν. Όμως συνεχίζουμε, το κίνημα έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του όπως έχουμε ήδη αποδείξει. Με απεργία-αποχή από μέντορες/συντονιστές. Με ενιαία κείμενα για να ακυρώσουμε την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας όπως κάναμε και πέρσι. Και κυρίως: να μην συνηθίσουμε το απόλυτο κακό που εκπροσωπεί η Κεραμέως και η κυβέρνηση ως μια αναμενόμενη κανονικότητα. Να μην συνηθίσουμε οι βιαστές και οι δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να συλλαμβάνονται καθημερινά νέοι και νέες γιατί τολμούν να αντιστέκονται στο άδικο και να διαδηλώνουν. Να μην συνηθίσουμε την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό των Διευθυντών Εκπαίδευσης και του μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ. Να μην συνηθίσουμε τη φτώχεια των σχολείων μας και της ζωής μας. Να μην συνηθίσουμε ένα σχολείο-παιδοφυλακτήριο, μια εκπαίδευση εχθρική για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων. Να μην συνηθίσουμε…


Ο αγώνας μας θα γενικευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα ανεχτούμε τη φτώχεια και το κρύο, την ακρίβεια και τους παγωμένους μισθούς επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία. 

Να παγώσουν τα κέρδη της επιχειρηματικής μαφίας που στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση, αυτό το πολιτικό καθεστώς και ωφελείται από την πολιτική του. Και όχι οι ζωές μας. 

Να παγώσουν οι τιμές και όχι οι άνθρωποι, όχι τα δημόσια σχολεία, όχι τα παιδιά μας.


Ένας πολύ παγωμένος αλλά και πολύ «καυτός» χειμώνας έρχεται. 

Ας ετοιμαστούμε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου